به گزارش ایسنا، مریم عامری صبح امروز(دوشنبه ۱۹ آذر) در نشست تخصصی "کشت جلبکها و آبهای نامتعارف و کاربرد آنها در باز چرخانی آبها" که درسازمان مرکزی جهاد دانشگاهی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به پتانسیلهای موجود در کشور میتوانیم به صادر کننده این مکملها در منطقه تبدیل شویم. ایران از نظر نوری بسیارغنی ومکانی مناسب برای رشد جلبک است. از نظر تامین آب نیز نیازمند آب شورهستیم مانند دریای جنوب و دریاچه ارومیه که نمونه بارز تامین آب این جلبکها هستند. با ایجاد یک بستر ساده کشت در دریای جنوب و دریاچه ارومیه میتوانیم اقدام به تولید و صادرات جلبک کنیم.
عضو هئیت علمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اضافه کرد: کشورهایی نظیر بلژیک، پرتقال و هلند در حال تولید این نوع جلبکها به مقدار فراوان هستند.
عامری بیان کرد: جلبکها ویژگیهایی دارند که آنها را از سایر گیاهان متمایز کرده است جلبکها ساختارهای زایشی متفاوتی دارند و فاقد اندام تخصصی ریشه، ساقه، برگ هستند.
عضو هئیت علمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اعلام اینکه تاکنون بیش از ۳۰ هزار گونه از جلبکها شناسایی شده است، افزود: جلبکها به دو دسته تقسیم میشوند که شامل درشت جلبکها و ریزجلبکها هستند و ازلحاظ تنوع اندازه ازمیکرون تا چند صد مترهستند.
عامری بیان کرد: جلبکها تنوع زیادی دارند و در آبها شیرین و شور، پسابها، خاکها، برف و روی بدن موجودات زنده دیگر میتوانند زندگی کنند.
وی عنوان کرد: ما بر روی ریز جلبکها و جلبکهای سبز و آبی کار میکنیم تا بتوانیم از پتانسیل آنها در تولید و بهره برداری آبها استفاده کنیم.
عضو هئیت علمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: جلبک برای اینکه بتواند بیمکس تولید کند نیازمند نور، کربن دی اکسید و بسترآبی همراه با تغذیه هستند. اگر ما این سه عنصر را در اختیار جلبکها قرار دهیم ۵۰ درصد بیمکس جلبک را تامین کردهایم.
عامری گفت: از این جلبکها میتوانیم درپالایش آبهای آلوده، استفاده ازآبهای شور، آلودگیهای محیط زیستی، تولید سوختها و کود استفاده کنیم.
وی خاطر نشان کرد: همچنین ریزجلبکها توانایی تولید کودهای زیستی را دارند و در بهرهور شدن خاکها، ساخت لوازم آرایش، تغذیه ماهیها و طیور و بهعنوان مکمل غذایی، دارویی و رژیمی قابل استفاده هستند.
عضو هئیت علمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی گفت: جلبکها را میتوان در پسابهای کشاورزی تولید کرد زیرا در این آبها منابع لازم برای رشد وجود دارد. در این آبها جلبک بیمکس تولید میشود که از آن در کارها و تولیدات خود استفاده میکنیم.
عامری بیان کرد: پساب شهری، صنعتی و کشاورزی که منبع نیتروژن و فسفات بوده، برای رشد جلبک بسیار مناسب است.
حذف فلزات سنگین به کمک جلبکها
وی افزود: از دیگر عملکردهای جلبکها حذف فلزات سنگین است و حدود ۵ سال است که روی آن مشغول به کارهستیم. همچنین جلبکها میتوانند آلاینده سنگین را جذب کنند.
عضو هئیت علمی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اشتغالزایی بالا در زمینه کشت و فرآوری جلبک در کشور، گفت: مهمترین بحث در استفاده از جلبکها، فراوری آنها است و با توجه به هزینه بالا در این زمینه، قطعا باید دولت و همچنین بخش خصوصی حمایتهای لازم را در این خصوص داشته باشند.